Честит Световен ден на сестринството!Днес, 12-ти май се отбелязва Световният ден на сестринството.
Честит празник на всички медицински сестри и професионалисти по здравни грижи, част от екипа на МБАЛ „Свети Николай Чудотворец” Лом.

Благодарим за отдадеността и професионализма, които влагатe в грижата за пациентите. Благодарим за ежедневните усилия и всеотдайността!
Бъдете силни и мотивирани, за да запазите доверието към тази толкова значима за обществото професия.

Честит професионален празник!

 

На 12 май е родена Флорънс Найтингеил, смятана за основател на модерното сестринство и за една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена.

Гениална в организацията и нововъведенията, Флорънс Найтингеил допринася за пълната промяна във възгледите към професията, като я превръща в ценна и уважавана от обществото. Найтингеил прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война. Ръководейки група от медицински сестри, обучени от нея, тя изцяло поема под свои грижи медицинския комплекс на болницата Скутари - Турция, независимо от скептицизма на лекарите.

Благодарение на установените от Найтингеил стандарти за обслужване на ранените и болни от холера и дезинтерия войници, смъртността спада от 42% на 4%. Постижението я превръща в национална героиня на Англия.

През следващите 16 години, след войната основателката на сестринството се заема с реформа на медицинското обслужване и общественото здравеопазване. През 1859 г. Флорънс Найтингеил издава книгата „Бележки за болниците“, в която разграничава основните принципи и стандарти на болниците и грижите за пациентите.

Една година по-късно основава и първото светско сестринско училище „Найтингеил“ и дом за практикуващи сестри към болницата „Сейнт Томас“ в Лондон.

През 1907 г. става първата жена, която получава ордена за специални заслуги, наричана „Дамата с лампата“, защото смята, че работата на медицинската сестра продължава и нощем.

Флорънс Найтингеил оказва дълбоко влияние върху болничното обслужване и придава благородство на сестринската професия, продължаващо и в наши дни. Според американска класация поради широкия диапазон на задължения и способности, които има медицинската сестра, професията е в челните позиции на 10-те най-престижни професии, заедно с тези на учения, лекаря, полицая и свещеника.


  • Сподели!

МБАЛ ЛОМ

Новини свързани с МБАЛ "Св. Николай Чудотворец"